1900 senesinde Sarıkamış'ın Ağyar köyünde doğdu.
Saza yedi yaşında başlayan Cevlani köyünde bulunan saz ustası Yusuf Ağa'dan ve ünlü Aşık Avasi'den saz dersleri aldı. Doğunun tanınmış aşığı İkrami'ye kapılanıp dört yıl çıraklık ederek deyiş söyleme tekniğini öğrendi. 14 - 15 yaşlarında çalıp - söylemeye başladı.
Çevrenin ünlü ve usta aşıklarının meclislerine katılarak sanatını ilerletti. Adını ve mahlasını ünlü aşığımız Sümmani verdi.
İki kez evlendi. Kurtuluş Savaşı'na katıldı. 1942 yılında ailesi ile birlikte Ankara'ya gelip yerleşti. Ankara Radyosunda da çalışan aşık yurdun çeşitli bölgelerini gezdi. Oldukça kuvvetli irticali vardı. İyi bir saz ve söz ustasıydı. Geleneğin bütün icaplarını yerine getiren Cevlani, atışma, bağlama, çözme, muamma, destan, karşıberi ve tekellüm gibi saz şiirinin zor dallarında da oldukça başarılı idi. Geçmiş halk şairleri ve halk şiiri hakkında geniş bilgisi vardı. Köroğlu destanının 12 kolunu da bilir ve ezbere anlatırdı.
Deyişlerini "Daha Daha Nelerim Var / 1958", "Kars'tan Sesler / 1951", "Kıbrıs Dönüşü / 1952" eserlerinde topladı. Çağımızın usta aşıklarından biri olan Cevlani geçirdiği bir kalp krizi sonucu Ankara'da 1975 senesinde öldü. Mezarı Ankara'dadır.