- Derlediğiniz, yaktığınız bir çok türkünüz var. Bunların içinde en sevdiğiniz türkü hangisi?
- Tabii hepsini severim. Evlatlarım gibidir. Ama Kara Toprak'ın ayrı bir yeri vardır.
- Sizce halk kültürü, halk şiiri, halk müziği nedir?
- Bizce halk şiiri bir nasihat anlamındadır. Türkülerde, halk şiirinde öyle sözler vardır ki, bir ata cevabı gibidir. Duygular da şudur ki; müzik insan ruhunu besler. Onun için kendi türkülerimiz, havalarımız hoşumuza gelir. Halkın müziği halkın günlük yaşamından oluşur.
- Sizin kuşaktan beğendiğiniz halk ozanları kimlerdir?
- Vallahi bu hususta kimseye iyi ya da kötü diyemem. Sebebine gelince; bir bahçede elli çeşit meyve olur. İnsanlar onları değerlendirir. Şu ekşiymiş, şu mayhoşmuş, şu tatlıymış der. O kıymeti onlar verir. Bu da ona benzer bir şey. Onun için bu konuda bir şey diyemem.
- Sizden önceki kuşaktan beğendikleriniz kimlerdir?
- Beğendiklerim, Karacaoğlan, Pir Sultan, Emrah, Dertli. Sonra bizim orda varmıştı, onların ismi pek yayılmıyor Aşık Veli, Kemter Baba. Bunların türkülerini deyişlerini çok ezberledim, çalıp çığırdım. Ta ki kendi türkülerimi yakana dek.
- Tümümüz ölümcülüz. Bu söyleşi bir belge olarak kalacak sizden. Gelecek kuşaklara, ikibinli yılların insanlarına ne dersiniz? Mesajınız ne olur?
- Haaa. Onlara söyleyişim şu olacak. Azim, çalışmak, fikir. İnsanlar azminden dönmemeli. Mutlaka isteğine ulaşır. Ama yanlış yola değil, doğruya azmetmeli insanlar. O zaman adı da kalıcı olur. Anılır. İnsanlar iki şeyle anılır. Nefretle, ya da rahmetle. İnsan rahmetle anılacak işler yapmalı. Ben rahmetle anılmayı isterim.
Her türlü duygu ve düşünceleriniz için bize buradan ulaşabilirsiniz.