Birinci derleme gezisi: Ferit Alnar, Necil Kazım Akses, Ulvi Cemal Erkin, Halil Bedii Yönetken, Muzaffer Sarısözen ve teknisyen Arif Etikan'dan oluşan grup, 1937 yılının Ağustos ve Eylül aylarında bir buçuk ay boyunca Sivas, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Trabzon ve Rize illerinde derleme yapmış, toplam 588 ezgi derlemişlerdir.
İkinci derleme gezisi: Bu derleme gezisini iki ayrı grup yapmıştır. Ferit Alnar, Cevat Memduh Altar, Halil Bedii Yönetken ve Tahsin Banguoğlu'dan oluşan birinci grup, Kütahya, Afyonkarahisar, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir illerini tarayarak 603 ezgi derlemiştir. Bu gezi, 1938 yılında bir buçuk ay devam etmiştir. Ulvi Cemal Erkin, Muzaffer Sarısözen, Nurullah Taşkıran ve teknisyen Arif Etikan'dan oluşan ikinci grup Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana illerini tarayarak 735 ezgi derlemiştir.
Üçüncü derleme gezisi: Nurullah Taşkıran'ın başkanlığında Muzaffer Sarısözen, Mahmut Ragıp Gazimihal ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup, Ağustos 1939'da Çorum ilini taramıştır. On beş gün süren gezide 241 ezgi derlenmiştir.
Dördüncü derleme gezisi: Muzaffer Sarısözen'in başkanlığında Mahmut Ragıp Gazimihal, Mithat Fenmen ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup, Ağustos 1940'ta Konya ilinde derleme yapmıştır. Yirmi gün süren çalışmada 512 ezgi derlenmiştir.
Beşinci derleme gezisi: Halil Bedii Yönetken, Muzaffer Sarısözen ve Rıza Yetişen'den oluşan grup, 1941'de Kayseri, Niğde, Kahramanmaraş ve Seyhan (Adana) civarındaki Türkmen aşiretleri arasında derleme çalışmaları yapmış, toplam 412 ezgi derlenmiştir.
Altıncı derleme gezisi: 1942 yılının Temmuz ve Ağustos ayları içinde bir buçuk ay süren bu derleme gezisinde, Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup tarafından, Isparta, Burdur, Antalya ve Muğla'dan toplam 426 ezgi derlenmiştir.
Yedinci derleme gezisi: Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup, 1943 yılında yapılan gezide Tokat, Amasya, Ordu, Samsun, Giresun ve Trabzon illerini taramıştır. Elli gün süren gezi boyunca 772 ezgi derlenmiştir.
Sekizinci derleme gezisi: 1944 yılında Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup, Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Muş'ta derleme yapmış ve bir buçuk ay süren gezide toplam 293 ezgi derlenmiştir.
Dokuzuncu derleme gezisi: Bu gezi, Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen tarafından 1945'te Ankara, Çankırı, Yozgat ve Kırşehir'de yapılmıştır. İki ay süren gezide 432 ezgi derlenmiştir.
Onuncu derleme gezisi: Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup, 1946 yılında İçel, Antakya ve Antalya illerini tarayarak, 285 ezgi derlemiştir.
On birinci derleme gezisi: 1947 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup tarafından Çanakkale, Bursa ve Tekirdağ illerinde derleme yapılmış, toplan 258 ezgi derlenmiştir.
On ikinci derleme gezisi: Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup 1948 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında Bolu, Sinop ve Zonguldak illerini tarayarak 190 ezgi derlemiştir.
On üçüncü derleme gezisi: Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup 1949 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında Bilecik ve Eskişehir illerini taramış ve toplam 117 ezgi derlemiştir.
On dördüncü derleme gezisi: 1950 yılının Haziran ve Temmuz aylarında Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup Van, Kars, Çoruh ve Ağrı illerini tarayarak 373 ezgi derlemiştir.
On beşinci derleme gezisi: Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup 1951 yılının Haziran ve Temmuz aylarında İzmit ilinin tarayarak 53 ezgi derlemiştir.
On altıncı derleme gezisi: Muzaffer Sarısözen, Halil Bedii Yönetken ve teknisyen Rıza Yetişen'den oluşan grup 1952 yılında İzmir, Siirt, Mardin ve Bitlis illerinde derleme yapmış ve toplam 204 ezgi derlemiştir.
Bu derleme gezilerinden başka Muzaffer Sarısözen, 1955'te İstanbul'a göçen Altay Türklerinden 55, 1957'de ise İstanbul'dan 66 ezgiyi Ankara Devlet Konservatuvarı adına derlemiştir.
Geziler boyunca derlenen bu ezgiler tele, muma ve taş plaklara kaydedilmiştir. Daha sonra bu kayıtlar Muzaffer Sarısözen tarafından düzenlenerek bir kısmı notalanmıştır. Ancak tamamının notalanmasına Sarısözen'in ömrü vefa etmemiştir.
Derleme gezileri esnasında halk oyunları fotoğraflanarak belgelenmiş, halk sazları da satın alınarak Konservatuvar arşivinde bir koleksiyon oluşturulmuştur.
Her türlü duygu ve düşünceleriniz için bize buradan ulaşabilirsiniz.