Ülkemizin her bir şehrinin birbirinden farklı, ancak güzel yanları olduğu muhakkak. Ordu ilimiz ise denizi, yeşilliği, fındığı ve kültürel zenginliği ile bir başka özelliğe ve güzelliğe sahiptir.
Kültürün dışındaki varlıklar doğal olarak tabiatın bir lütfudur. Ancak kültürel varlık, zenginlik ise yöre insanına mahsus kıymetlerdir.
Ordu ilinde ilk derleme çalışması Ankara Devlet Konservatuvarı tarafından 19/24.07.1943 yılında yapılmıştır. 100 civarında ezgi derlenmiştir. O günden bu güne 63 yıl geçmiş, bir çok Ordulu sanatçı yetişmiş, çalmış, söylemiş, buna rağmen 2006 yılı itibarı ile Ordu'ya ait TRT Kurumunca tescil edilmiş notalı türkü, oyun havası, karşılama, uzun hava sayısı toplam 55'dir.
Bırakalım sonradan yapılmış derlemeleri, 1943 yılında yapılan derleme sayısının dahi yarısı civarındadır ki bu sayı hiç de övünülecek bir sayı değildir.
Aslında bu durum bir çok ilimiz için geçerlidir. Bu günahın ağırlıklı kısmı, önceden adı Ankara Devlet Konservatuvarı idi şimdi Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, TRT Kurumu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nındır. Çünkü o yıllarda bin bir eziyetle yapılan bu derlemeler başta Konservatuvar olmak üzere (ses kayıtlarının orijinal nüshaları halen burada) diğer iki kurumun arşivlerinde çürütüldü, kullanılamaz hale getirildi. Bunların bir kısmını TRT Müzik Dairesi nisbeten değerlendirdi.
Tüm illerimize ait derlenmiş yaklaşık 5.000 ezgi yazılabildi. Dolayısı ile bir çok türkü, ezgi hafızalardan silindi, kayboldu.
Her türlü duygu ve düşünceleriniz için bize buradan ulaşabilirsiniz.